Logga in för att hantera

Värmdö Musteri

 

varmdo_musteri_appelmust_glas_flaska_800-525x525.png
På Värmdö Musteri bevarar vi sommarens och höstens smaker. Vi gör must, dryck, sylt, saft och geléer från den finaste frukt och de godaste bär. Har du egen frukt är du välkommen att göra must hos oss. Medan du väntar kan avnjuta ett smørrebrød eller en äppelpaj i caféet och bekanta dig med våra produkter i butiken. Vägg i vägg med musteriet ligger bränneriet, där förädlar vi en del av musten till cider, snaps och vår svenska ”calvados” – Pomme de Vie, drycker som du finner på Systembolaget. Välkommen till Värmdö och till vårt musteri.


 

Äpplet blir must

Hej och välkommen till Värmdö Musteri.

Vi startade Värmdö Musteri 2008. Ett genuint intresse för mat och dryck och vår stora uppskattning av kvalité var nog grundläggande för att vi gav oss ut på denna resa i äpplets värld. I Sverige odlar vi fantastiska äpplen, med ett perfekt klimat och ett intresse för äppelodling som går långt tillbaka i tiden förfogar vi idag över en enorm äppelskatt.

I Sverige odlas över 250 olika sorters äpplen. På Värmdö Musteri gör vi varje år sortspecifik must på minst 40 olika sorter till försäljning. En del äppelsorter har vi mycket av, andra volymer är väldigt begränsade. I vår egen fruktodling har vi strävat efter en så stor variation som möjligt av både gamla och nya sorter. I dagsläget blomstrar 600 äppelträd om våren, snart räknas de upp mot 3000.

På höstarna är här full fart. Varje dag strömmar folk in med äpplen från sina egna trädgårdar. Hos oss kan man vara med att göra sin egen must och smaka råmusten direkt från pressen. Det smakar fantastiskt gott och är en upplevelse som många bara får chansen till en gång om året. Om man inte har tid eller har gjort det förr så behöver man inte vara med, då lämnar man in sina äpplen och kommer och hämtar sin egen must en annan dag. Det går bra att välja hur man vill ha musten, pastöriserad på bag-in-box eller på flaska eller råmust i plastdunkar.

Vår äppelmust består till 100% av pressade fina svenska äpplen. Lågpastörierad, inget socker, inga tillsatser. Det känns på smaken. Det är därför vi gör det här!

varmdo_musteri_malin_nikolaj_skjernov_800-525x379.png

Med tiden har vi breddat sortimentet och idag gör vi must, juice, saft, vinäger, sylt, mos och geléer. Den gemensamma nämnaren är att vi bara använder svensk frukt och svenska bär av högsta kvalitet*.

Vi har även ett café och en butik. I caféet serverar vi till exempel danska smørrebrød och äppelpaj. I butiken hittar du alla våra egna produkter, underbar rapsolja från vår granne till vänster: Säby Gård, och svalkande öl från vår granne till höger Värmdö Bryggeri. Vårt intresse och vetgirighet sträckte sig dock längre. År 2012 öppnade vi Värmdö Bränneri, vägg i vägg med musteriet. Här gör vi cider, snaps och vår svenska ”calvados” – Pomme de Vie (ekfatslagrad äppelsprit) av musten från samma fina svenska äpplen.

Musteriet ligger på Ingarö, en kort väg från Brunn. Det ligger naturskönt och i en backe helt nära musteriet ståtar vår äppelodling.

Varmt välkommen till Värmdö Musteri, oavsett om du vill musta egen frukt, titta in i butiken eller göra ett studiebesök på musteriet.

Malin och Nikolaj Skjernov

* Det finns ett undantag, apelsinerna till juicen hämtar vi från Sydafrika, Egypten och Spanien.

Sociala kanaler:     

Kundtjänst: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.